Stoel onder de loep

In dit verslag bekijken wij een stoel. We analyseren de vorm, afmetingen en gebruikte constructies. Ook zoeken we de geschiedenis en het gebruikte houtsoort uit. We voeren een sterkteproef uit om de sterkte tussen de zijregels en de achter stijlen te testen. Tot slot een conclusie en evaluatie.

Afmetingen stoel
De twee voor stijlen zijn identiek, hebben een ronde vorm. Bovenop is een klein draaiwerk. De achter stijlen hebben een lichte knik en lopen van de grond tot de rugleuning. Bovenop is een wat groter draaiwerk. Tussen de achter stijlen zitten vier maan vormige kapregels die een lichte ronding hebben. De zitting is gemaakt van biesen om de regels heen. Tussen alle poten zitten twee dunne ronde sporten. De stoel weegt 3,5 kilo.

De staat van de stoel
De stoel zit stevig in elkaar. Tijdens het neer ploffen op de stoel beweegt de stoel achterwaarts. Maar de constructie vangt dit flexibel op. De stoel is afgewerkt met vernis. Er zitten beschadigen en vlekken in het vernis. De biesen zitting is stevig het is alleen een beetje versleten aan de bovenkant.De stoel zit goed. De biesen zitting voelt zacht aan. De kapregels hebben een ronde vorm dat is fijn voor de rug. De zithoogte en zit diepte is prima voor ons lengte.

Houtsoort
De stoel is gemaakt van essenhout. De twee achter sporten hebben een fijnere structuur dus lijken van een andere boom gemaakt te zijn dan de rest van de stoel. Essen is een taai en sterk houtsoort. Het heeft een mooie vlamtekening dat vaak gewild is bij meubels. Het spint is elastisch en word gebruikt in de sport. Het is makkelijk te bewerken. En is zeer geschikt om te buigen. Een negatief punt is dat de duurzaamheid klasse laag is.

Geschiedenis
In het boek “Meubelen, een wereldgeschiedenis” hebben we een stoel gevonden die op onze stoel lijkt. De stoel is uit de vroege 19e eeuw 1800-1840. Het is een shaker-schommelstoel. De overeenkomsten met deze stoel is de biezen zitting, de ronde stijlen en sporten. De twee sporten zitten ongeveer op dezelfde hoogte en de achterstijlen lijken ook licht gebogen. Ook heeft de stoel vier maanvormige licht gebogen kapregels.

Sterkteproef
Tijdens de sterkteproef testen wij de sterkte tussen de zijregels en de achter stijlen. De zijregels hebben we op ongeveer 10 cm vanaf de achter stijlen doorgezaagd. Daaraan hebben we een lat van ongeveer de afmetingen 1000 x 40 x 20 mm bevestigd. Aan de lat komt een unster te hangen met daaraan een grote emmer. De emmer vullen we met water totdat de regel breekt.

Analyse sterkte stoel
Wij vinden de stoel sterk. De regels hielden het lang vol tijdens de sterkteproef. Wij hadden niet verwacht dat zo’n dunne regel zoveel gewicht kon houden. De pennen zijn dik in verhouding tot de regel dus dat zorgt ook voor sterkte. Wat er eventueel aan de constructie verbetert zou kunnen worden om het nog sterker te maken is het plaatsen van een dwars balken tussen de regels. Voor ons is het een raadsel waarom de rechter regel eerder brak dan de linker. Het zou kunnen dat de rechter meer versleten is omdat mensen onbewust meer op de rechterhelft gaan zitten.

Conclusie
Al met al vinden wij het een praktische stoel. De voordelen zijn: hij zit lekker, is licht van gewicht en gaat niet snel stuk. Het nadeel is dat we het een hele lelijke stoel vinden. We zouden het nooit in ons eigen huis zetten.